Josef Sudek-O Ποιητής της Πράγας


Πολλές φορές κάποια πράγματα είναι βαθιά κρυμμένα μέσα μας και περιμένουν ένα ερέθισμα
εξωτερικό για να αποκαλυφθούν.
Το ερέθισμα στην συγκεκριμένη περίπτωση δόθηκε σε εμένα μέσα από το φωτογραφικό έργο του μεγάλου Τσέχου φωτογράφου Josef Sudek.
Ο Josef Sudek είναι ο αγαπημένος μου φωτογράφος αυτό δεν το κρύβω από κανέναν .Από την πρώτη στιγμή που είδα φωτογραφίες του πραγματικά συγκλονίστηκα και κάθε φορά που βλέπω το έργο του μεγάλου αυτού Φωτογράφου (με Φ) νιώθω να ανακαλύπτω μια καινούργια πλευρά του εαυτού μου λησμονημένη και άγνωστη ακόμα και από εμένα τον ίδιο.
Σαν κάτι να βρίσκεται μέσα μου κρυμμένο και με την βοήθεια των φωτογραφιών του Sudek να βρίσκει την διέξοδο που του πρέπει "γεμίζοντας" με παράλληλα με υπέροχα συναισθήματα, ...unkown pleasures...
Ας αναφέρω εδώ και κάποια πράγματα για την ζωή και το έργο του Sudek λοιπόν. Ο Josef Sudek γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου του 1896 στο Kolin ,μία μικρή κωμόπολη 20 μίλια περίπου ανατολικά της Πράγας . Γιος του Valcav που ήταν ελαιοχρωματιστής και της Johanna Sudek
..μεγαλώνοντας απογοήτευσε την μητέρα του που ήθελε να τον δει να σπουδάζει και να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα γιατί ήταν κακός μαθητής.
Διαβάζοντας λοιπόν τις σχετικές πληροφορίες από την βιογραφία του γραμμένη από την Αnna Farova (Poet of Prague -A photographer's life) θα δει κάνεις ότι ενώ ότι ο Sudek δεν ήταν καλός μαθητής παρόλα αυτά έτρεφε μια αγάπη για τα βιβλία .Η αγάπη αυτή τον οδήγησε να γίνει αρχικά Βιβλιοδέτης.Μάλιστα στα 17 του πήρε και το...πτυχίο του από την "Royal Bohemian school of Crafts" .Όμως η τέχνη που πραγματικά αγαπούσε ο Josef ήταν άλλη η φωτογραφία.
Η αδερφή του μάλιστα σπούδασε πρώτη αυτή φωτογραφία...αλλά δεν είχε το ταλέντο.
Ετσι παράλληλα με τις σπουδές του,αποκτά μια μικρή και απλή φωτογραφική μηχανή και αρχίζει να τραβά φωτογραφίες .Έτσι θα αρχίσει μια μεγάλη καριέρα που θα μας χαρίσει πραγματικά αριστουργήματα στη τέχνη της φωτογραφίας. Δυστυχώς ο sudek αναγκάστηκε να καταταγεί στον στρατό και να λάβει μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο .Το 1916 τραυματίζεται στο Ιταλικό μέτωπο , η πληγή μολύνεται και χάνει όλο του το δεξί χέρι...η φωτογραφία τον κερδίζει ολοκληρωτικά και κατά την διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο φωτογραφίζει τους συναδέλφους του.
Αυτή είναι και η αρχή...
Μετά το τέλος του πολέμου ασχολείται λοιπόν αποκλειστικά με την φωτογραφία . Σπουδάζει στο "School of graphic Arts" και 3 χρόνια αργότερα θα γίνει συνιδρυτής της "Ενωσης Τσεχικής Φωτογραφίας".
Ο Sudek αρχίζει και γίνεται γνωστός...και μετά την πρώτη έκθεσή του το 1933 ακολουθούν πολλές άλλες .Ο sudek γίνεται διάσημος...και για την ιστορία της φωτογραφίας γίνεται και είναι πια ένας μεγάλος δάσκαλός.
Πέθανε το 1976...Μία πολύ καλή αρχή για να "μπει" κάποιος στο μαγικό κόσμο του Sudek είναι να αγοράσει το βιβλίο -λεύκωμα "Poet of Prague -A photographer's life" .
----------------------
Mια συλλογή φωτογραφιών του Josef Sudek έχω ανεβάσει εδώ , δεν μπορώ να δείχνω τις Φωτογραφίες του δίπλα στις δικές μου ασημαντότητες ...ντρέπομαι και το θεωρώ και ιεροσυλία.
----------------------


"Poets don't invent poems
The poem is somewhere behind
It's been there for a long time
The poet merely discovers it"

Jan Skacel

7 comments:

Άντζελα said...

Πολυ καλο ,απεριττο,λιτο αφιερωμα για να γνωρισουμε εναν Φωτογραφο που αγαπας.

Anonymous said...

Ο Sudek είχει μία ακατανίκητη απλότητα στις φωτογραφίες του. Μια επαφή με κάτι τόσο πρωτογενές και αγνό είναι δύσκολο να μη σε κερδίσει. Από τους λίγους "κλασσικούς" που θεωρώ πραγματικό Φωτογράφο.

Georges Lab said...

@angelab23
Ευχαριστώ ,ελπίζω να σου άρεσε η δουλειά του Sudek .
@γνωστέ-άγνωστε ανώνυμε,οι φωτός του sudek μπορεί να φαίνονται "απλές" αλλά μόνο απλές δεν είναι...αυτή είναι μεγάλη κουβέντα.
Μια παρατήρηση πάνω στο τελευταίο μέρος του σχολίου σου ...δηλαδή τι εννοείς λέγοντα ότι είναι από τους λίγους "κλασσικούς" που θεωρείς καλό φωτογράφο?Πως οριοθετείς το "Kλασσικό" στην φωτογραφία ? Σε ρωτώ γιατί μου κάνει εντύπωση αυτό που γράφεις ,δηλαδή ποιον "κλασσικό" θεωρείς μη "πραγματικό" Φωτογράφο ?
Αλλο πράγμα να μην σου αρέσει η δουλειά του και άλλο να μην θεωρείς "πραγματικούς" φωτογράφους τους "κλασσικούς"...

Anonymous said...

Απλές με την έννοια ότι δε χρειάζεται να υπερθέσει ή να υπερβάλλει σε μια φωτογραφία προκειμένου να κερδίσει το θεατή. Δια της λιτότητας και της σιωπής των φωτό, ο θεατής οδηγείται σαν από αυτόματο πιλότο εκεί που πρέπει. Ενδεικτικά παραδείγματα στην κατηγορία που ζητάς (-): Salgado, Newton, Atget, Winogrand. Και ενδεικτικά αντιπαραδείγματα (+): Cameron, Sudek, Stieglitz, Brandt.

Georges Lab said...

Εγώ διαφωνώ μαζί σου , θα μου ακούγονταν τουλάχιστον αλαζονικό να δηλώσω πχ ότι ο Μοτσαρτ, ο Χαυντν κτλπ δεν ήταν "πραγματικοί" συνθέτες ενώ για παράδειγμα ο Μπετόβεν είναι.Απλά θα έλεγα αν ήμουν στην θέση σου ότι δεν μου αρέσει το έργο του ή ακόμη καλύτερα ότι δεν μπορώ να το καταλάβω....

Anonymous said...

Πολύ παρακινδυνευμένη η σύγκριση του Mozart με τον Atget. Τότε ποιον από τη μουσική θα βάλουμε σαν Weston, σαν Cameron?
Καταλαβαίνω τι θες να πεις όμως.

Δε μπορώ να βλέπω "τέχνη", ας πούμε στις φωτογραφίες του Atget, διότι διαβαθμίσεις από το ίδιο αυτό το είδος "τέχνης" πρέπει να αποδόσω και σε όποιον κάνει φωτογραφία κτιρίων. Με αυτό το σκεπτικό, ένας αρχιτέκτονας πρέπει να τιτλοφορείται de facto καλλιτέχνης μια και γνωρίζει πώς πρέπει να φωτογραφίζει κτίρια και μνημεία. Στον Atget θα αναγνωρίσω πως ήταν από τους πρώτους που έκαναν τέτοια εκτενή δουλειά και μάλιστα με τρόπο όμορφο. Αλλά μέχρι εκεί.

Έτσι τεκμηριώνω τον ισχυρισμό μου για ένα από τους φωτογράφους που προανέφερα. Σειρά σου τώρα να μου εξηγήσεις - αν θες - γιατί ο Atget να είναι "Φ"ωτογράφος.

Georges Lab said...

Η δική μου αναφορά μου στoυς Μοzart,Beethoven και Haydn δεν ήταν τυχαία ,αναφερθηκες σε "κλασσικούς" φωτογράφους και εγώ σου έφερα παραδείγματα συνθετών της "Κλασσικής" περιόδου στην μουσική ρωτώντας σε παράλληλα πως οριοθετείς την έννοια του "Κλασσικού" στην φωτογραφία.Γιατί
άλλο Μοzart άλλο Bach και άλλo Schoenberg.
Δεν πήρα απάντηση σε αυτό.
Προφανώς με τον όρο "κλασσικός" γιατί άλλο winograd άλλο Atget κλπ -αναφέρεσαι σε μια σειρά "μεγάλων" φωτογράφων...?

Τώρα για αυτό που με ρωτάς δεν μπορώ να σου απαντήσω ακριβώς γιατί το Φ το βάζω σε αυτούς που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αρέσουν σε εμένα και γιατί δεν μου αρέσει και τόσο ο Eugene Atget πέρα από το ότι ήταν πρωτοπόρος σε κάποια πράγματα αν και ο Atget δεν έκανε για εμένα "αρχιτεκτονική' φωτογραφία με την έννοια που αναφέρεις.Προσωπικά δε και μόνο το ότι καταφέρνει να με "μπάζει" μέσα στην εποχή του με συγκινητικό τρόπο μου αρκεί τουλάχιστον για να μην τον θωρώ υποτιμητικά.Αν είναι δυνατόν...

Ο άνθρωπος έκανε ένα είδος καταγραφικής /ηθογραφικής θα έλεγα φωτογραφίας.
Ισως καλύτερα θα σου απαντούσε Berenice Abbott....

Οι σκέψεις σου είναι ενδιαφέρουσες ,μα διαφωνώ σε πολλά μαζί τους Παρόλα αυτά χαίρομαι που τις εκφράζεις ,